Operert for korsbånd!

Idag har frøken Fanny vært på Sortland Dyreklinikk og blitt operert av Rune Mikalsen. Hun røyk jo korsbåndet her i påska, og idag var endelig dagen til å få begynne på bedringens vei. Nå venter måneder med ro og forsiktig opptrening, og akkurat nå ligger en litt slukøret gammelmor i buret sitt som hun dessverre kommer til å skifte stor bekjentskap med de nærmeste ukene..

Fanny ble operert med hjelp av en såkalt Modifisert Maquet Prosedyre (MMP). Dette står i skrivet vi fikk hjem angående operasjonen: Hensikten med operasjonen er å endre kneleddet på en slik måte at leddet blir stabilt selv med hele eller deler av korsbåndet borte. Det foregår på den måten at en del av skinnebeinet sages fritt (osteotomi). Etter beregninger foretatt på røntgenbildene som ble tatt før operasjonen flyttes denne delen av skinnebeinet og samtidig festet til patellarligamentet fremover og stabiliserers ved hjelp av en porøs titankile. Saglinjen bruker vanligvis 8-10 uker på å gro og beinvevet vil tilslutt vokse inn i kilen.

2015-04-23 19.59.29

Ikke nok med at man føler seg groggy, har vondt og er lei seg, men  man skal jammen også måtte ha en slags badering rundt hodet… sukk… Livet er kjipt noen ganger assa! Hilsen Fanny

Det stod mye mer i brevet i tillegg, hva planen er fremover osv. Vi fikk også generell info om hva korsbåndskade er og hvorfor det oppstår, og Rune fortalte at korsbåndet var veldig ‘slitt’ slik at dette var ikke en akutt skade uten noe som har kommet over tid. Det er iflg Rune veldig vanlig at korsbåndet ryker på Labradorer når de blir eldre, og det er også en stor sjanse (50% mener jeg han sa) at også det andre kneet kommer til å ryke. Men vi tar ingen sorger på forskudd. Akkurat nå konsentrerer vi oss om å pjuske med gammelfrøkna og gjøre det vi kan for at hun skal bli frisk 🙂 Det var god prognose for det, Rune var fornøyd etter operasjonen og hun hadde ingen skader på menisken hvilket er bra 🙂 Den nærmeste ukene blir det burhvile for frøkna, med kun korte lufteturer ute i bånd. Rekonvalensen etter en korsbåndskade er lang, og vi må regne med å holde henne i bånd i 4-6 mnd, alt etter hvordan det går fremover.  Ukeplanen for Fanny ser slik ut den nærmeste måneden:

Uke Restriksjoner, når ikke under direkte oppsyn Aktivitet, kan luftes 4-6 ggr pr dag Notater
0-1 BUR 10 min Krage, må ikke slikke på såret
1-2 BUR 10 min Krage, Kontroll i slutten av uke 2 når stingene fjernes
2-3 BUR 15 min
3-4 BUR 20 min

Ikke noen hopping, ingen løping og ingen lek. Absolutt ikke noen trapper, så vi må bygge en ramp slik at hun kan gå ut å gjøre ifra seg. Ellers så skal det taes røntgenbilde etter 8 uker for å sjekke at det heles slik det skal. Det kommer til å ta tid, men nå er hun ihvertfall igang! 🙂

2015-04-23 19.53.59 2015-04-23 19.54.11

Bandasjen sku sitte på i 2 dager, og kneet skal (nå i begynnelsen) ises etter hun har vært ute og gjort ifra seg. Både for at det lindrer smerte, men også for å holde hevelsen nede. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *