Foredrag i helgen :-)

I helgen har jeg og Per-Eirik (samt Hanne) vært i Tromsø på foredrag. Det var Hundevis som arrangerte 2 ulike foredrag – meget interessant og lærerikt! 🙂

Det første foredraget ble holdt av en svensk dame; Barbro Kamleitner fra kennel Mezzrow. Barbro har lang erfaring innen praktisk arbeid med mentalbeskrivning av hund og er utdannet figurant, testleder og dommer for mentalbeskrivinger og korninger i Sverige. I tilegg så er hun mangårig oppdretter av Dobermann, lydighetsdommer og foreleser. Foredraget hun holdt for oss, var om mentalitet – hvorfor mentalteste, hva sier en mentaltest og hvordan kan man bruke resultat av mentaltester videre i avl.

Meget interessant foredrag! 🙂 Hadde ikke så store forventinger til det når jeg kom dit, men må si at det var det foredraget jeg syntes var helt topp! Kunne gjerne ha hørt på henne i mange timer til! 🙂 Sverige har et mye bedre system enn vi i Norge har rundt dette med informasjon av resultater osv. Man finner veldig mye interessant informasjon om hunder hvis man går på www.rasdata.nu hvor all informasjon samles. Og i tilegg så har de jo avelsdata, der man finner enda mere ting 🙂 Sku ønske at vi hadde hatt en slik plass også i Norge… Vi har jo for så vidt dogweb som absolutt har potesial for å vise slike ting, men er jo i stort sett kun utstillingsresultater som vises der, og i tilegg så er den jo kanskje ikke helt optimal i søkefunksjonen.

Barbro hadde tatt ut noen spindeldiagram på hvordan noen ulike raser såg ut hvilket gav en god oversikt. Det er ikke rart at jeg har valgt Labrador som rase for å si det slik 🙂 Den har alt det jeg ønsker den skal ha 🙂 Hun hadde også tatt ut noen småraser, og det er rart at ikke det ikke satses mer på god mentalitet på disse selskapshundene.. Demmers funksjon er jo idag å være selskapshunder, og da sku man jo tru at de sku score høyt på sosialitet, lek og slike ting, men det gjør de ikke. Redsel scoret de derimot høyt på.. :-S Meget interessant å se forskjell mellom Golden og Labrador i tilegg. Slik som Barbro sa, så er jo dette opprinnerlig to veldig like raser rent funksjonsmessig, men Golden hadde mye mer redsel enn Labrador, noe hun forklarte med bruk av hund. Labradoren er fortsatt en hund som brukes mye (jakt, tjenestehund, spor, ettersøk, servicehund, blindehund..), mens Golden har gått til å være mye mer ren selskaps- og utstillingshund. Og dessverre så blir ikke heller mentaliteten tatt vare på i like stor grad, hvilket gjerne blir resultatet når en rase er veldig populær, og mange setter valper på tispa si bare fordi «hun er så søt». Det samme såg man jo på Collie som virkelig tidligere har vært en god brukshund. Pr idag så sliter de mye med nerver og manglet masse av den sterke mentalitet som tidligere var representativt for rasen. All ære til de oppdrettere som tar dette på allvor (uansett rase!), og som faktisk prøver å forbedre mentaliteten i rasen.

Barbro fortalte også at det var forsket mye rundt nedarving av mentalitet hos raser, og at det viser seg at tispen er den som man skal ha størst vekt på. Man skal også tenke på dette med stress i løpet av drektigheten og under oppveksten. Er mora stresset under drektigheten, så fødes valpene med høyere stress enn normalt, og dette er noe som vil følge valpen resten av dess liv. I tilegg så er jo tispen den som preger valpen, så en god, avslappet mor som kan oppdra valpene sine på best mulig måte er selvfølgelig gull verdt i avel 🙂

Det andre foredraget ble holdt av Maj Britt Iden fra Fjellanger hundeskole. Maj Britt snakket om problemadferd hos hund, og da med hovedsak mot hundaggressjon. Her var det kanskje ikke så mye nytt (har jo vært på lignende foredrag både hos Tess Erngren og Runar Næss), men veldig greit å få repetert litt:-)

Alt i alt så var det en deilig helg i Tromsø 🙂 Lørdagskveld så var vi og spiste middag sammen med Hanne og Tor-Ivar på Emmas Drømmekjøkken. 5 retters middag som absolutt er å annbefale! 🙂 Utrulig god mat i utrulig hyggelig miljø og med like hyggelig selskap – hva mer kan man ønske seg? 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *