Fokus på helse hos hund

Leste en artikkel idag ang helse på hund, og fann ut at et litet innlegg om det var på plass 🙂 Artikkelen finner dere her Det vi ikke vet har hunden ikke vondt av, og er absolutt annbefalt å lese.

Det er ikke enkelt å være oppdretter, eller hundeeier for den del. Dessverre så florerer det med sykdommer hos mange av dagens raser, og det er mye man skal ta hensyn til ihht avl. Dette er også grunnen til at vår franske bulldog Selma ikke blir brukt i avl, enda mange spørr hvorfor vi ikke skal ha kull på henne. Så hvorfor skal vi ikke det da? Hun har jo både cert og BIG1 på utstilling, og er jo således pen nok? Ja, det er hun. Hun har i tilegg en flott stamtavle med mange store navn bakover. Største problemet med lille Selma-mor, er at hun har problemer å puste. Hun snorker og styrer hele tiden. Klarer så vidt å ligge å sove på siden – legg henne over på rygg og hun gisper etter luft. Er det over -10 grader ute så sliter hun med pustingen (i tilegg at hun selvfølgelig holder på å fryse ihjel, men det kan man jo ihvertfall hjelpetil med ved å kle på henne). Er det mer en +25 så sliter hun igjen – da med å reglurere varmen ned… Alt dette fordi at rasen er konstruert slik den er.. Nå har Selma både kort snute, tette nesebor + er trang i halsen (det vekket som hunden har i svelget, er stort på Selma), så hun er kanskje litt ekstra ille berørt? Og da har jeg ikke nevnt de rennende øyene eller problemer med å stelle seg selv (hun er stiv som en stokk, og klarer ikke å vaske seg selv baktil)… Det er ikke lett å være en fransk bulldog for å si det slik, uansett hvor pen man enn er! Rasen sliter også med hjerteproblemer, hudproblemer og patella, men det slipper ihvertfall Selma – heldigvis 🙂

Derfor blir det ikke noen valper på vår kjære Selma. Det blir heller ikke noen flere valper på Fanny labrador siden vi i etterkant har oppdaget at hun er affected av EIC (selv har hun aldri hatt noen anfall, men en av hennes valper har hatt 2 og det var slik vi oppdaget sykdommen). Hvis det blir valper på Lotta er heller ikke sikkert, da en av hennes brødre (Dennis i Hamar) er under utredning for middallergi. Allergi er vanlig på labrador (og mange, mange andre raser), og er absolutt noe man må ta hensyn til i videre avlsarbeid. Vi vil jo tross alt at hundene skal være så friske og fine som de bare kan 🙂 Det er ikke så enkelt, men vi gjør så godt vi kan..

Én tanke om “Fokus på helse hos hund

  1. Du glemte ei gruppe, og det er valpekjøperene. Irriterende vanskelig for oss også, og når oppdrettere ikke er så ærlige som du Emma er, så er det veldig vanskelig å skal finne den perfekte rasen og hunden. Det er en jungel der ute man skal lete seg gjennom…….

    All ære til deg og din åpenhet ang avl 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *