En artikkel om selvkontroll

Klara-mara mi, julen 2022

Jeg og Klara går akkurat nå et passeringskurs hos Bardu Hund, hvor Kristin Lereim fra hundeskolen ‘Ipsum Stella Nova‘ er instruktør. Klara har jo siden hun var unghund slitt med fremmende hunder, og fortsatt som 7 åring så har vi problemer å passere hunder på tur. Hva grunnen til at hun utagerer er kan man jo spekulere i, men faktum er jo at det skjer. På trening så går det i stort sett veldig fint – da har hun fokus på meg og kan passere andre hunder relativt tett. Men når vi er ute å går tur så går det ikke like bra – alt avhengig av avstand til den andre hunden selvfølgelig. Merker også at faktorer slik som hvor nært hun er løpetid, hvis hun er i løpetid, er skinndrektig osv (dvs hvor hormonell hun er eller ikke) spiller inn. Er hun mye hormonell så kan hun stresse seg opp bare ved å kjenne at en hund har passert her tidligere (trenger ikke å få noe synlig stimuli av hunden), og slike dager er det ekstra tungt å gå på tur. Både for hun og meg.

Uansett. Ikveld så kom jeg over en artikkel fra 2019 hos Klickerförlaget, hvor de tar opp dette med selvkontroll og hva det koster hunden. Det er nemmelig gjort noen undersøkelser på hvordan selvkontroll påvirker hunden, og hva som potensielt kan gjøre at hunden kan bli bedre på selvkontroll. Artikkelen kan dere lese i sin helhet her: https://apporteringtillvardagochfest.se/sjalvkontroll-vad-kostar-det/

Jeg synes artikkelen er interessant både ihht trening men også ihht passering når man har en reaktiv hund. Har hunden utøvd mye selvkontroll den dagen, så er den dårligere på problemløsning, og kanskje da også på passering av andre hunder? Jeg vet ikke, men interessant artikkel, og vel verdt å tenke på! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *