Blodspor

Lotta og Klara begge Svensk Viltspårchampion! :)

Har aldri gått viltsporprøve i Sverige før, men nå i år siden både Klara (snart ihvertfall) og Lotta er Norsk Viltsporchampion, så tenkte jeg at jeg måtte komme meg på prøve! :-) Sagt og gjort, sendte en mail til en som var ansvarlig over sporprøver for SSRK, og fikk svar fra dommer Bengt Hällström om at jeg kunne komme å gå for han hvis jeg hadde lyst :-) Det hadde jeg – passet jo veldig bra siden han holder til bare 40 min kjøring herfra Serrejaur hvor vi har hytta, så den 25 juli ble det bestemt at vi sku gå. Vi har jo ikke gått så mye i varme før – hjemme i Norge så har det jo bare regnet hele mai/juni – så hadde ikke så store forhåpninger. Her i Sverige så har det jo vært nesten uholdbart varmt siden vi kom hit i begynnelsen av juli! Gikk et par småspor bare for å prøve de i varmen før, hvilket ikke gikk noe bra. Men pytt pytt, er man påmeldt så får man no gå. Og om ikke annet så får vi jo øve oss på svenskespor :-)

37703997_10156611567061383_7594519145979314176_o

Klara gikk først. Hun tok sporet bra og gikk veldig bra hele veien, helt frem til 3. vinkel hvor det også var återgång. Hun gikk ut återgangen, men sleit litt med å finne sporet igjen etterpå, så måtte ringe litt. Når hun fant det så gikk hun derimot stødig resten av veien, frem til skuddplassen. Hadde egentlig ikke bestemt meg for hva jeg sku gjøre ved skuddet, så jeg lot henne bare stå ved siden av meg når skuddet gikk, og så ‘søk spor’. Klara ble litt ivrig og istedet for å putte nesen i bakken og spore videre, så gikk nesen opp og hun inn i søk. Så ringet en runde, og vips så var vi fremme ved skanken :-) Jeg var helt kokt etter sporet. Knallvarmt inne i skogen og Klara låg hardt i lina så måtte bremse henne hele tiden. Hun var rimelig sliten hun og, enda jeg prøvde å vanne henne i skogen (men hun ville ikke ha noe vann da). Drakk godt når vi kom tilbake til bilen da :-)

Etterpå var det Lottas tur. Vi kjørte en bit bort, og der var det faktisk litt, ikke mye men litt vind. Så det var deiligere å gå :-) Lotta tok sporet bra, men krysser/syr sporet endel på andre rakstrekning. Ved vinkel 3 så var det återgang også her, og også hun måtte ringe for å finne tilbake til sporet. Strekke 4 krysset/sydde hun litt igjen, og på siste strekningen måtte jeg stoppe henne da hun hadde gått seg fast i lina (surret rundt høyre fremfot og venstre bakfot). Etter det så var det som om at hun ikke ville ta opp sporet igjen, uten rotet litt før hun kom igang igjen og vi kom til skuddplassen. Også hun fikk bare stå ved skuddet, og det gikk over all forventing! :-) Hun tok sporet igjen og sporet stødig de siste meterne frem til skanken.

Var litt spent på hva resultatet sku bli. Klara følte jeg at hun hadde gått bra, og at hun nok kom til å få sin 1. premie, men var mer usikker på Lotta siden hun var litt mer rotete. Men det gikk veien også der, og vipps så kan nå begge jentene søke om tittel som Svensk Viltspår champion :-) Flinke jenter i varmen assa!! :-)

Klara på blodsporsprøve hos Bardu Hund

I helgen har Klara hatt sin premiere på blodsporsprøve, og det gikk bare fint! :-)  Vi var i Bekkebotn på arrangementet til Bardu Hund, og tross pissregn så klarte hun å få en 1 premie på sin aller første blodsporsprøve! :-) Flinke jenta! :-) Hun startet bra frem til første vinkel, men etter å ha tatt den så begynte hun å virre litt, spiste litt gress og rullet seg i myra. Kom seg igang igjen og gjennom 2. vinkel (som også var opphold), men var litt av og på også etter denne, så syntes det var vanskelig å vite hvis vi faktisk var etter blodsporet eller ikke. Da er det bestandig en lettelse når man finner sårleia, og etter den så gikk det bare fint. Ikke noe tvil lenger om at vi var på sporet, og plutselig så var vi ved skanken :-) Deilig følelse! :-) Det ble en 1. premie for dommer Gilles Gosselin, og kritikken var som følgende:
Sporstart: Særdeles godt
Tempo: Særdeles godt
Tapsarbeid: Meget godt
Konsentrasjon og vilje: Særdeles godt
Arbeidsmåte: Meget godt
Samarbeid hund/fører: Særdeles godt
Helhetsintrykk: Særdeles godt
Dommerens kommentar: Kjempebra sporing, gikk noe av sporet ved et par anledrninger men løste tapsarbeid på en meget god måte.

Veldig fornøyd med jenta! :-) Hun ble plassert som nr 1 på lørdagen, av 18 startende hvor kun 3 gikk til premiering og hun var den eneste med 1.premie.

35973161_10156532504431383_4691115408432824320_o

Søndagen var det ny dag og nye muligheter :-) Det hadde regnet kraftig helt frem til morran, men vi hadde opphold når vi gikk sporet og det var deilig :-) Klara startet kjempebra og gikk snorrett frem til første vinkel. Her ser jeg at hun vinkler litt først (1-2 skritt), for hun ‘blåser ut’ og velger å fortsette å søke fremover. Hun finner ikke noe fremover, og jeg lar henne søke litt for lenge for plutselig så avbryter dommeren når vi har kommet for langt ut fra sporet. Så shame on the handler! Burde ha ringet henne tidligere, men sånn er det! Spurte hvis vi hadde tid å få gå ferdig sporet, og det fikk vi. Så satte henne tilbake på sporet og hun fikk som en drøm resten av sporet og :-) Superfornøyd med frøken Klara som gikk to flotte spor i helga tross all regn! :-) At vi bommet litt på vinkeln der på søndagen får jeg ta delvis på min kappe (hun burde ha fulgt opp vinkelen, men jeg burde heller ikke ha latt henne søke så langt avgårde når jeg såg at hun mistet det), men kan virkelig ikke klage likevel. Så fornøyd med henne!! <3 Til helgen er vi påmeldt prøve på Senja, så da får vi se hvordan det går da :-) Uansett så har vi klart målet vårt nå, og det var å få en 1. premie før vi dro på ferie til Sverige :-)

Blodslit!

Vi har til tross for det helsikkes dårlige været trent blodspor som gale. Kanskje ikke helt så ille da, men tenkte et øyeblikk å melde på Hector og Ollie til Bardu Hund sin prøve. Sprøtt særskilt for ingen av de har fått nok trening eller erfaring her. Det er naturligvis ikke en fordel at Ollie faktisk befinner seg i Oslo, mora kan sikkert fortelle henne litt- men hun bør jo få trent litt sjøl også sikkert:-)

Skal fortsette å trene alle sammen, det er for det første fin trim for meg å måtte legge de ut – men alle sammen elsker jo å få gå spor. Klarer ikke å si til Thea at hun er så gammel at hun ikke får være med, tenk om noen kom å sa det til meg?! Usj! Kanskje får vi til at Ollie og Hector får gå en bevegelig prøve senere i år.

Her er ett av sporene til Pernille når det enda var deilig å gå. Det er rimelig rett fram, omtrentlig 17 timer gammel og med et opphold på ca 10 meter.

Godkjent ettersøkshund!

Denne uken fikk Pernille brev fra NKK om at hun nå er godkjent ettersøkshund. Iflg landets ettersøkshund-register så hun den tredje Cairn med denne godkjenningen. Nå har vi ingen planer om å få være med på elgjakt, men en slik godkjenning forplikter at vi fortsetter å trene spor. Og det skal vi gjøre bare våren vil komme til Troms:-)

 

DogdiggersTone

CIB NORD UCH N VCH Black Thunder's Holy Night

Fotograf Emma Nordberg:-)

Lottas championat er godkjent! :-)

Da har vi (endelig) fått mail fra NKK, og Lottas viltsporschampionat er nå godkjent :-) Så da kan hun offisielt tittulere seg som NVCH! :-)

nvch1

Rase/Breed: Labrador Retriever
Navn/Name: Dogdiggers Big Girls Don't Cry
Reg.nr/Reg.no: NO40010/10
Saksnummer/Case.no: 1476264860756


Gratulerer med championat!


Norsk Viltspor  ChampionCongratulations on your new champion title!

It is our pleasure to inform you that your dog has been awarded the following title(s):
Norwegian Bloodtracking Champion

Your champion diploma can be ordered at www.nkk.no on My page.Med vennlig hilsen
Norsk Kennel Klub
Aktivitetsavdelingen
 
Best regards
The Norwegian Kennel Club
Show and working dog department


Gratulerer så masse til verdens beste Lottis-Plottis!! :-) 
14060413_10154295202535498_1280768967_o
Nå venter vi bare på at resultatene fra Tromsø og Rallykonkurransen der skal komme inn
i Dogweb slik at vi kan søke om RL1 tittelen og :-) 

Blodspor!

Hadde en boks med blod som jeg fant ut jeg skulle få ut av huset før vinteren kommer. Tynnet ut med vann så fant jeg ut at dette holder jo fint for 4 korte spor, litt kortere for Gry`s sine gutta boys og litt lengre for gamle damer. Det var bare litt dumt at jeg prata i telefonen når jeg gikk ut sporene og glemte å markere sporslutt på samtlige :-)

Det er forsåvidt bare greit at man ikke merker sporene, men når man går med hunder som er nye i sporet og man har hukommelse som en mus så burde man i grunn merke vinklene og slutten. Skulle egentlig filme gutta, men fant fort ut at jeg heller burde følge litt med.

Hector går spor-rett i starten. Vi ser at han lukter mot Pernilles spor som sikkert lå litt for nært, men han velger å følge «sitt» spor. Han tar første vinkel veldig fint og går så rett på sårleie. Fortsetter veldig bra, men på vinkel nummer to så går han rett fram et lite stykke. Vi ser da at han pent ber om hjelp fra Gry. Hun på sin side er ikke så veldig god på å lukte blod, så vi kan neste føle at han blir litt oppgitt over at hun ikke hjelper han. Som den flinke gutten han er, så starter han å utrede på egenhånd og finner greit tilbake til sporet og til slutt skanken. Veldig fornøyd med guten assa!  Sporet ble lagt ut ca 21 timer før og med utvannet blod, så det er veldig bra av en nesten førstereisgutt assa :-)

Flash starter veldig bra, i lende av sårleie så blir det antakelig litt mye lukt for han bruker tid på å finne fram til selve sårleie. Når han har kåll på det så finner han en annen deilig lukt, nemlig bæsjlukt! Det finner han veldig fort fram til vår store forskrekkelse :-) Etter litt bearbeiding så er han igjen på sporet, men fortsetter forbi skanken. Etter å ha blitt snudd så tar han elegant opp sporet igjen og går rimelig rett på skanken. Det som var artig å se var at han fikk en helt annen holdning når han skjønte at han var tett på, rolig gange med en liten hale som dirret av spenning :-) Håper jeg får se flere trenings-spor av disse guttan for gode neser har de begge to :-)

Her er fra jentenes spor, lar de få gå for fort men vi hadde jo tross alt 3 hunder som ventet på oss og det var jo bare et kose-spor:-) I tillegg så husker jeg som en mus, på begge sporene så vil jeg svinge av før man faktisk skal. Djises assa, men har i alle fall vett nok til å bare gå etter hundene :-)

Det som er positivt er at begge jobber som heltinner foran i lina og begge finner sårleie. Der blodopphold og vinkel med blodopphold så utreder de det veldig godt begge to. Da er det i grunn ikke så farlig om jeg ikke husker hvor sporet er

NORSK VILTSPOR CHAMPION!!

For noen dager for oss her i Bekkfaret, brak-deby i Rally for Thea og på tirsdag gikk Pernille så det suste i sporet og prikket med det inn den tredje 1. premien sin. Det betyr at vi når resultatene er inne i DogWeb kan søke om tittelen Norsk Viltspor Champion! Halleluja for en lykke! :-)

Dette har vært et langsiktig mål for Pernille og det føles veldig fint at «we did it!» :-) Ila denne sommeren så har mange momenter i det å gå blodspor sunket inn både hos Pernille og meg. Blant mange ting så har vi høstet godt av at jeg ikke lengre merker sporene, men heller har hatt fokus på mitt lille arbeidsjern av en hund.

Et annet aspekt med det å gå blodspor-prøve er jo at man lærer så mye av å lytte på rådene som de dyktige dommerene kommer med. Kjenner veldig på at vi har enda mye å lære om reelle ettersøk, det er som det er ren magi hva små hunde-neser kan klare å finne fram til.

Prøven; Da jeg tok Pernille ut av bilen så tok jeg samtidig tak i spor-sela. I det jeg gjør det så ser jeg at hun starter å bruke nesen sin. På bare et par minutter så vet både Pernille og jeg at sporet starter noen meter lengre nedover og på andre siden av veien. Utrolig fascinerende og deilig følelse å se henne gå rett i «vi-skal-gå-spor-bobla».

Når vi etter hvert kan gå fram mot sporet så venter vi litt på at Gps`n skal klarer å finne seg selv, da hører jeg for første gang i en slik setting en liten frustrasjons-lyd fra henne. Et lite øyeblikk tror jeg at hun har trådd på noe, men skjønner fort at hun nok mener «men for herrens skyld æ vet hvor vi skal, kan vi ikke bare starte da» :-)

Forsøker å huske at vi skal ta oss god tid ved start for at hun skal få med seg det som er av informasjon der, men ikke helt lett når det eneste hun vil er å få komme i gang :-) Forsøker også å passe på at hun ikke får løpe avgårde, vet godt at hun kan ha det veldig travelt i starten. Det føles fint at vi holder et rolig tempo hele veien (selv om hun nok garantert kunne ha tenkt seg å speede det litt opp:-))

Vi finner sårleie litt utpå ei myr, hun «prikker» det fint ut til meg (heter sikkert ikke det hos fagfolket da:-) slik at jeg kan gi et tegn til dommer at her er det. Mellom myra og skogen er det en liten bekk som hun plasker uti, om hun kunne ha bannet så hadde hun antakelig gjort det da:-) Hun rister vannet av seg og går uberørt videre. Finner fint ut av blodoppholdene og syntes hun jobber som en liten heltinne foran meg i sporet i varmen.

Det var et veldig spennende og innholdsrikt spor å gå, kunne nesten høre sangen til røverne i Kardemomme by mens vi gikk siste delen av sporet –  «vi lister oss så stilt på tå…» :-) Tror nok jeg opplevde det som litt langt fordi jeg kjente jeg begynte å se litt etter skanken en stund før vi faktisk kom dit :-) Man må bare ha gått en blodspor-prøve for å skjønne hvor glad man kan bli for å se en skank! :-)

Her er den flotte kritikken til Pernille;

Blodspor Beveglig 2016 Troms Elghund klubb
Dommer: Tommy Nilsen  Premiering: 1 premie

Sporstart                           Særdeles godt
Tempo                                 Særdeles godt
Tapsarbeid                         Særdeles godt
Konsentrasjon og vilje   Særdeles godt
Arbeidsmåte                       Særdeles godt
Samarbeid hund/fører   Særdeles godt
Helthetsinntrykk               Særdeles godt

Dommers kommentar: Særdeles god start. Ekvipasjen starter ut i rolig og fint tempo. Særdeles tydelig og trygg sporing med særs fint tempo. Har ikke sportap. Særdeles god konsentrasjon og vilje. Utreder blodopphold særs effektivt. Særs flott lineføring og fokus på hunden. 

Veldig dyktig og trivelig dommer, på turen tilbake lærte jeg igjen flere nye ting som vi skal ta med oss på veien videre. Skulle gjerne ha gått et kurs hos han:-) Det er som om jo mer jeg lærer, jo mer magisk blir spor og nese-arbeid.

En stor takk til Emma, min spor-mentor og læremester. Vi har mang en gang fått gode råd i skogen :-)

Glemte dessverre å ta bildet på selve dagen så det får bli bilde fra siste trenings-spor :-)

 

Årets første blodspor :-)

Idag har Lotta fått gått årets første blodspor :-) Å fra å ligge i galopp i sporet igår (menneskespor som legat 1 tim ++) så må jeg si meg fornøyd med tempoen idag:-)
2015-05-24 16.09.35 2015-05-24 16.09.44
Sporstart :-)

Veldig lett å lese var hun også, noe hun normalt ikke er (synes jeg) da hun har brukt å gå mye på overvær. Så blir mere spor fremover – først og fremst menneskespor siden det er enklere å legge (krever mindre forberedelser), men også noen blodspor siden hun faktisk skal gå en prøve i år :-)

Per-Eirik filmet det hele. Han kunne jo da selvfølgelig ha prøvd å konsentrert seg om hunden, og ikke meg når jeg tryner, men men.. 😛 Jeg holdt faktisk på å tryne på akkurat samme plassen når jeg la ut sporet, så når vi gikk tilbake igjen så måtte jeg se hva det var jeg snåvet i. Var noen tråder av et gammelt gjerde :-)

2015-05-24 16.11.442015-05-24 16.12.10
Var ikke en skank på slutten av sporet denne gang, men et bein! :-) Lotta var veldig fornøyd med å få lov å spise opp hele funnet sitt :-)

Litt trening i sommervarmen :-)

I dag har vært en finfin dag :-) Startet med å gå blodspor, så jakttrening i noen timer for å så avslutte med en liten dirigeringsøkt i hagen ikveld :-) Planen ikveld var egentlig at jentene sku få ut å trekke vogn, men ene bakdekket var flatt :( så for å ikke skuffe jentene alt for mye, så ble det i stedet en treningsøkt med dirigering :-) og kjenner jeg jentene rett så var det mye bedre kveldsaktivitet enn å trekke en vogn! 😀

Her kommer noen bilder fra dagens øvelser :-) Flinke Else Lilleng var fotograf på jakttreningen og masse bilder ble det! Kun et lite utvalg følger her :-)
Stine_neela_blodspor2 Stine_neela_blodspor3
Her er Stine og flinke Neela (litt usikker på stavingen av navnet :-/) som går blodspor så det suser! :-) Snorrett tross denne varmen og knusetørt! :-)

tone_thea_blodspor1 tone_thea_blodspor2
Tone og Thea er ikke noe dårligere uten går spor så det bare jomer etter! :-) Ikke noe problem med blodoppehold i vinkel for en liten terrier heller 😀

fanny_ikke_bytte_dummy1 fanny_markering1
Fanny trener på å ikke bytte dummy ved markering :-) Har veldig lyst assa.. :-)

fanny_umulig_kanin1 fanny_umulig_kanin2
Favorittdummyen er kanin, og da må man bare leke litt med den før man tilslutt etter mange om og men kommer tilbake med den mener Fanny! :-)

fanny_umulig_kanin3 lotta_markering1
Fanny når hun tilslutt bestemt seg for å komme tilbake (legg merke til uttrykket..) og Lotta på tur inn med kanin :-)

lotta_markering2 lotta_markering3
Lotta trener enkelmarkering. Flink jente :-)

markering neela_markering1
Lotta og Neela trener enkel markering :-)

neela_ikke_bytte_dummy1 neela_markering2
Neela trener å ikke bytte dummy på tur inn, hvilket hun klarte helt utmerket :-) Såg så vidt på den andre når den ble kastet :-)

Vi trente også dirigering (rett frem) og begynt å betinge lyden for nærsøk. I morgen blir det mere jakttrening, og alle jenter gleder seg 😀
Etter dagens blodspor og jakttrening så fikk hundene seg et litet bad, men stakkars Kaiser ble nesten druknet av bøllejentene! Stakkars liten terrier.. <3

Barn og hund = sant

I helga har Adrian vært hos oss og en helt natrulig ting å gjøre en fredags kveld var naturligvis å legge ut blodspor. Adrian var litt bekymret for å få blod på nyjakka men i så deilig vær så kasta vi lett av både jakka og hemingene :-) Tre spor ble lagt ut, Maja fikk et veldig kort et – mens Cairn jentene fikk hver sitt på ca 300-400 meter. Pernille fikk med to vinkler og sårleie, Thea med tre vinkler og blodopphold. Liggetid 22 timer, sol/småregn.

Maja surret som vanlig men viste veldig god motivasjon, kan vi spore framgang?:-) Pernille gikk med skikkelig trøkk i lina så måtte bremse farta, tok sin først vinkel sporrett men gikk av rett før sårleie. Lurer på om det ble vel mye lukt der, så det skal jeg trene litt konkret på. Hun finner fort ut av det og går lett på igjen. Fortsetter med nesa ned og går siste vinkel og delen med stor trygghet. Fin fin følelse for oss begge :-)

Nedenfor ser dere en kort snutt av Adrian og Thea sitt spor. Thea var superivrig så Adrian måtte passe på at tempoet ikke ble for høyt. Veldig artig å se at hun sjekker ut i vinklene, hun tar en kort sjekk rundt før hun går trygg videre. Blodoppholdet går hun uten trøbbel også de siste vinklene. Hun her skal få et mye lengre spor og uten blod i vinkel – for dette løste hun lekende lett :-)

 

 

 

 

Følg oss via mail

Skriv inn din mail adresse,hvis du vil ha beskjed om oppdateringer.

Bli med blant 8 andre abonnenter