Ollie, deby klasse 3

Jeg er stadig optimist og tenker ikke så veldig nøye over ting så etter flott og overraskende opptur i Bardu i klasse 2 så meldte jeg Ollie på i Harstad i klasse 3. Mandagen før på trening så er det bare å erkjenne at nei så langt som alle klasse 3 momentene er ikke Ollie kommet 🙂 Forsøkte å (panikk) trene hver dag før vi dro fredag, men det var bare å gi opp og dra med følelsen av å ikke ha gjort leksa si. Så ekkelt i grunn 🙂

Vi dro med Hilde og Leif og bodde på campingen i Harstad. Vi fikk sågar samme plassene som i fjor, litt komisk 🙂 men som alltid fineste folkene å være på tur sammen med.

Her er de vimsete løpene fra helga, stakkars Ollie forsøker så godt hun kan og kommer på en måte igjennom begge løpene uten disk. Faktisk veldig godt gjort når utgangspunktet var som det var.  Hun ender på 4 plass med 2 premie lørdag og 6 plass med 3 premie søndag. Det fine med det hele er at jeg får lyst til å reise kjerringa og kom hjem sugen på å lære henne disse nye momentene.

Søndagen gjør hun faktisk tre klasse øvelser rimelig greit, men skiltet før tunnelen lager mye surr for oss. Et skilt jeg i briefingen tenkte – men det her får vi til 🙂 Har ikke helt skjønt hva som var vanskelig der, om det var et utslag etter all panikk-treningen eller det er fordi hun er sugen på å komme seg inn i tunnellen. Vi skal i alle fall trene med tunnelen ute noen ganger.  «Stå under marsj» var nydelig og statisk bakombytte gikk også ok – og ryggingen gikk veldig fint selv om jeg kåler det til med å bli usikker på jeg hadde rygget langt nok. Så honnør til lille Ollie som burde ha hatt langt flere økter i bagasjen før vi dro 🙂

Håper at vi rekker å få noen fine treningsøkter før hun igjen skal reise hjem til Oslo. Resten får vi ta neste gang hun kommer:-)

Lørdag

Søndag

 

Ollie Bollen – 2×1 premie og 2 Vinner i Bardu

Ollie ble med oss nordover fra Oslo og vi koser oss veldig med en litt yngre og kvikkere hund i huset:-) Hun er så artig og rar – og helt fantastisk. Skulle jeg klage på noe så må det være at hun (igjen!:-)) er noe for rund i formene 🙂 Men det får gå, vi forguder henne okke som.

Ettersom rallyhunden min er sykemeldt så måtte Ollie stille opp å ta mora sin plass Hvilket hun gjør lekende lett den lille skrulla. Drømmen var at hun skulle kunne ta en 1 premie pr dag slik at hun får en ny mellomtittel. Under løpene så føles det ikke helt bra, tror det er fordi vi har rett og slett ikke trent nok sammen. Hun har andre «færer» enn mine, så det føles litt fremmed på et vis. Men – 1 premie blir det – og det begge dager:-)

Lørdag ender hun på 5 plass med 1 premie. Søndag ender hun overraskende opp som 2 vinner i en stor klasse 2. Hurr gikk det til liksom? Det skal hun ha lille bollen, hun husker godt hva hun har lært tidligere år 🙂 Det som kanskje var ekstra koselig var at det var flere som kommenterte hvor artig hun var i ringen, det er veldig koselig å høre at hun har hatt det show 🙂

Anbefaler å se innom bloggen til Bardu Hund, Emma har laget et veldig flott innlegg fra helga. Veldig trivelig at vi hadde maks påmelding med 60 ekvipasjer pr  dag se her.

 

Lille deilige bollen:-)

IMG_9981

Her er årets første løp for oss, tror i alle fall det er lørdagen 🙂

Lille Pernille

Det har ikke vært mye blogging fra meg den siste tiden, og en av grunnene har vært at Pernille har vært veldig syk. Hun ble som ved forrige løpetid dårlig etter vårens løpetid. Det startet med at hun ble slapp –  det kan jo ha vært skinndrektighet – og så med påfølgende langvarig diare. Vi vet ikke hvorfor hun fikk betennelse i mage og tarm, det kan være ulike ting,  feks hormonell ubalanse, for kjapt forbytte, noe hun har spist og flere andre faktorer.  Gastroskopien gjorde et funn i magen som de mente var en kronisk hyperplasi, som i utgangspunktet ikke er farlig – men på en så gammel hund kan det være andre underliggende årsaker.

Nå har jeg ikke lengre kåll på hvor mange veterinærbesøk vi har gjort men det har vært mange og ofte.  Det endte med at vi kjørte tidligere til Oslo og rett til Groruddalen Dyreklinkk. Der møtte Stefanie som er veldig dyktig på området. Ultralyd skanning ble gjort og diagnose ble satt –  PLE/Protein-loosing enteropati. Etter dette besøket, men unntak av dagen derpå – så har Pernille startet på bedringens vei. Så takknemlig og glad for at hun fikk hjelp akkurat da, på tidspunktet var hun bare 6,1kg og det var som å løfte opp en liten kråk-unge.

Vi har fremdeles noen veterinærbesøk igjen, etter langvarig diare vil det som oftest være nødvendig med B12 injeksjoner en gang i uken i 6 uker. Pernille tar sin 6 nå på torsdag, men vi må nok innom for å få tatt nye blodprøver og råd for veien framover. Så glad for all hjelpen vi har fått fra Dyrlegen i Bardu og særskilt Karoline som har stilt opp til alle døgnets tider.

Nå er Pernille godt inn i rekovalens-tiden, takk og lov – fikk til og med lov til å være med å trene litt fra forrige mandag. Var veldig usikker på om hun burde det, men hun vil så gjerne være med på moroa. Første uken etter hun startet å spise det nye foret hadde hun lagt på seg et halvt kilo:-) Påfølgende uken hele 600 gram, så nå er vi tilbake til å måle foret. Tror ikke hun kan gå opp et halvt kilo i uken på sikt 🙂 Hun hadde også lite E-vitaminer så det har hun fått i tillegg til nutri-plus gel som er et energitilskud som kan gis til hunder som har vært kritisk syke eller jobber hardt. Så lykkelig over at dette gikk bra og at hun ser så fornøyd ut igjen – nå må det bare vare. Litt uvant hun maser og finner på ting igjen, men så glad for det:-)

Elskede Pernille

IMG_E2832

«æ vil også være med å leke på bana» 🙂

IMG_E2861

Lykke snart 14 uker!

Tiden flyr alt for fort! Lille (store) Lykketrollet vårt blir hele 14 uker på lørdag! Og etter litt mas fra min mor (Emma) har jeg endelig satt meg ned for å fortelle litt om hvordan det går med valp i huset og hva vi har gjort disse dag.. ukene!  🙂

 

Det har skjedd utrolig mye siden sist. Lille Lykke er kanskje ikke så liten lenger, for hun har vokst skikkelig. Fra å være 7,38 kg den dagen vi hentet henne til 13,5 kg i dag. Hun har nesten blitt dobbel så stor på disse seks ukene, bare se på sjarmtrollet vårt!

Lykke 8 uker Lykke 13 uker

Lykke 8 uker vs Lykke 13,5 uker. 

 

Telttur

Etter vi kom tilbake til Bodø fra sommerferie dro vi rett på telttur til Kjerringøy. Der fikk Lykke sove i telt for første gang, ligge i hengekøye, springe langs strendene og til og med ta sitt første svømmetak! Vi var litt spente på om vi ble å få med oss teltet vårt helt hjem igjen, uten bitemerker, men det gjorde vi! Vi hadde lagt ut pledd på teltduken, slik at hun heller kunne bite på det enn teltet og det funket. Jeg tror jentene koste seg like mye på tur som vi tobeinte gjorde. Med nydelig vær, god mat og selskap lever vi lenge på den helgen. Nå venter vi bare på litt finvær slik at vi kan ta oss en tur til!

 

IMG_6357IMG_6067IMG_6064

IMG_6396IMG_6395IMG_6397

Telttur på Kjerringøy, Låter

 

Hjemme alene trening

Hjemme igjen i Bodø har vi begynt med hjemme-alenetreningen. Vi har satt opp en barnegrind mellom gangen og stuen, slik at de har et lite rom å oppholde seg i og mindre gjenstander Lykke kan bite på og ødelegge. I tillegg til at vi har et kamera for å kunne følge med på hva de gjør. Møblene i gangen syntes Lykke var alt for kjedelige å gnage på, så hun fant noe mye mer spennende. Nemlig veggen! Heldigvis ser det mye verre ut på bildet enn det faktisk er. For å prøve å unngå at dette skjer igjen, har vi smurt tabasco på alle karmene i gangen, og de plassene som virker fristene for en liten valp å gnage på. Foreløpig har dette fungert godt og vi har ikke sett henne gnage på noe annet enn et par sko hun også har fått tak i. 😆 Men sånn er det vell med en valp i huset, i hvert fall med en pirayador! MEN, hvis vi ser bort i fra gnagingen på veggen har hun vært eksemplarisk hjemme alene. Hun er veldig rolig og legger seg som regel veldig fort ned til å sove. Lotta er nok en trygghet og forbilde for henne her, siden hun også legger seg ned og sover. Lykke har bare vært alene hjemme, uten Lotta, en gang. Det gikk også bare bra og hun sov til vi kom hjem igjen.

 

 

IMG_6286

IMG_6359

IMG_6355

Trollet har spist på veggen vs gullet ligger å sover.

 

Sosialisering

I løpet av disse ukene har Lykke fått hilst på mange mennesker og dyr. Det har gått veldig bra, og som labradorer flest elsker hun oppmerksomhet og kos. Hunder har vi møtt flere av, i mange forskjellige raser. Jeg opplever henne som litt tilbakeholden i starten der hun er veldig ydmyk og forsiktig. Når hun derimot er blitt kjent med hunden er hun veldig leken og tøff. Jeg synes egentlig at det er helt greit at hun er forsiktig i møte med nye hunder, slik at hun ikke bare springer rett bort til alt og alle. Hun virker heller ikke så redd, så da tenker jeg det er greit. Ellers har vi sett på både kyr, hester, katt og gris på avstand. De har hun heller ikke brydd seg så mye om. 🙂

 

IMG_6376

Bildet er tatt av @mollythedal på instagram. 

 

Valpekurs

Vi har også begynt på valpekurs hos Dyrlegene hver tirsdag! Vi har vært på en teoridel og en praktisk del. Det var veldig artig å se hvordan Lykke taklet å være rundt nærmere 20 hunder. Vi var forberedt på litt sprell, men hun var overraskende rolig. Hun var veldig kontaktsøkende og la seg fort ned for å slappe av når vi sto i ring og ventet på å starte. Valpene skulle så få hilse på hverandre. Jeg vil ikke si at hun var den mest ivrige etter å hilse på de andre, men når det kom valper mot henne snuste hun forsiktig på de, også var det greit. Hun var vell litt mer opptatt av å hilse valpeeierne for å si det sånn. 😉 Vi skulle så jobbe med kontakt. Da skulle vi gå rundt på området og belønne når vi fikk øyenkontakt med henne. Vi kunne gjerne si navnet hennes for å få oppmerksomheten. Dette var ingen problem for Lykke, for det er noe vi har jobbet med. Så gikk vi over til lineføring, og da skulle hun gå på venstre side, med kontakt. Dette var hun også kjempeflink på, men vi merket at hun begynte å bli litt sliten og ufokusert mot slutten og valgte derfor å runde av etter litt. Vi var veldig fornøyde med Lykke etter første økt på valpekurset, og ser frem til flere (med kanskje litt bedre vær)!  😀

 

IMG_6401 IMG_6402

Nytt utstyr

Med en valp som veks 1 kg i uka, må det til med nytt utstyr også! I går fikk Lykke seg ny sele, sammen med en hanefot, bånd og bur. Det ble også et belte med bag på oss menneskene, noe som vi er veldig fornøyde med!  🙂 Lykke er derimot ikke så veldig fornøyd med ny sele, men det går seg vell til håper jeg.

 

IMG_6412IMG_6413bur

 

Idag har vi fått testet ut utstyret med rotrening i byen, sammen med Henriette, Vilma og Ellie. Ellie er en bretontispe som er født på akkurat samme dag som Lykke (08.05), så disse håper vi blir gode venner når de blir stor!  😀

 

Da sier vi takk for i dag, så blir det nok en stund til neste gang dersom jeg kjenner meg selv rett! Men, hvis dere vil følge hverdagen vår, er vi litt mer aktiv på instagram: @labradorsisters_

 

IMG_6414

Klara har blitt godkjent kadaversøkshund! :-)

Ifjor deltok vi på Grunnkurs for Norske kadaverhunder, og har etter det trent for godkjenning. Nå søndag 8 august så gikk vi opp til godkjenning i Salangen, og Klara var flink jente og fant alt hun sku finne (dvs 4 funn, 3 kadaver og en bjelle), samt et gammelt kadaver og en gammel knokkel. Så nå er vi godkjent kadaversøksekvipasje via Norske kadaverhunder 🙂 klara_kadaver_myr

Når man går prøven så får man oppgitt et område som man skal søke i, i et tidsrom på 2 timer. Man får utdelt de fire hjørnene på søksområdet, samt koordinator til bjella (som regnes som et av min 3 funn som skal gjøres i søket). Det var rimelig varmt på søndagen da vi sku gå, men det blåste godt, og Klara fikk ferten av det første kadaveret allerede når jeg stod i utkanten av prøveområdet for å sette på dekken og line. Så det var bare å koble på, og rett på første funn som var et lår som låg gjemt ute på myren, under en enrisbuske 🙂

Det er en god følelse å få funn så fort, så etter at hun hadde fått luktet og smakt litt (kadaver er jo tross alt ypperlig mat som ligger slengt i skogen iflg Klara!) og jeg hadde fått logget funnet så sa vi oss ferdig med det for å søke videre. Det gikk ikke lenge til før hun hadde neste kadaver i nesen, og inn i en bergsprekk (full med pissmaur!) så fant hun neste kadaverbit – en bit av siden denne gang. Klara ristet siden godt for å få av litt maur, før hun fikk seg noen smakbiter også av denne 🙂

klara_kadaver_bergsprekk klara_gammel_beinknoke Klara_gammelt_kadaver

Etter registrering av funn (man merker av funn på GPS slik at man etterpå kan gi kooridnatorene på funnene til prøveleder, i tilegg til søkslogg som viser hvordan man har søkt over området), så brukte vi litt mer tid før neste funn. Det ble en gammel knokkel som lå i skogen (ikke en del av prøven, men vi registrerer alle funn vi finner), og så et gammelt kadaver (heller ikke en del av prøven, men vi registrerer alt hun finner, og det er bra at hun også finner eldre kadaver :-)). Etter det siste funnet så bestemte jeg meg for å gå til bjella (den får man koordinater til) siden vi etter å ha funnet den, egentlig var ferdig med prøven. Jeg snudde henne dermed for å søke tilbake mot bjella, og hun fortsetter å søke fint, uten å ha noe fast å fulge opp. Hun var innom en ‘grop’ hvor det var tau knyttet fast i et tre, hvor hun markerte godt på det tauet. Men siden vi ikke fant noe annet enn at hun var interessert og undersøkte det godt, så gikk vi videre. Vi passerte også en sau med 2 lamm på rimelig nært hold (de var vel kanskje 5-8 m fra oss, for de reiste seg opp og gikk avgårde), og Klara registrerte at de var der, men brydde seg ikke noe om de uten søkte videre etter det hun sku søke – nemmelig kadaver 🙂
klara_kadaver_rishaug
Når vi var kommet oss nesten helt frem til bjella (vi var vel kanskje 8-10 m unna noe sånt), så skjærer Klara plutselig ned til venstre. Jeg tenkte at det kanksje var at hun fått ferten av det første kadaveret ute på myra, men siden vi hadde god tid (hadde enda ikke brukt en time) så fulgte jeg no bare på. Etter en liten stund så ringet hun rundt en rishaug som lå på bakken, og helt riktig! Der lå det siste kadaveret gjemt under risen! 🙂 Klara dro det frem, og fikk sin smaksprøve også av dette, mens jeg registrerte funnet 🙂

Så var det bare å snu, og gå tilbake mot bjella. klara_bjelleKlara tok bjella på overvær på tilbaketuren, og etter litt sirkling noen runder rundt treet så fant hun den. Veldig flink jente! 😀 Superfornøyd med frøkna! Søksloggen viste at vi ikke hadde søkt over hele området, så i et reelt søk så hadde hun måtte jobbe en stund til før vi sa oss ferdig, men siden vi nå hadde alle 4 funn så gav vi oss. Det var som sagt var veldig varmt ute, og tross at Klara er flink til å kjøle seg av i både myrhull og andre vannkilder hun finner, så orket jeg ikke å presse henne til å jobbe mer siden vi faktisk funnet alt (og litt til :-)). Jeg er ihvertfall superfornøyd med frøkna, og hun jobbet veldig godt. Hun er litt hard i lina i begynnelsen, men roer seg etterhvert slik at tempoet blir litt mer normalt og enklere for meg å følge etter, å faktisk få SE hva hun gjør og, å ikke bare måtte se hvor jeg skal plassere føtene mine uten å tryne 😛 Hvilket jeg holdt på å gjøre en gang, da jeg trødde meg fast med ene foten i myra. Bråstopp ble det, godt at det ikke var noen andre som så meg da! 😀 Under prøven så er man nemmelig alene å jobber i feltet, hvilket egentlig er ganske deilig for stressede konkurransenerver 😛

Flink var hun no i hvertfall, og nå er vi som sagt godkjent ekvipasje for Norske kadaverhunder. Vi fortsetter å trene, og så får vi se hvis vi etterhvert blir med på reelle søk 🙂 Etter prøven så var det vedlikeholdssamling, hvor vi gikk igjennom ulike tema slik som feks hva man bør ha med i sekken når man går søk, viktigheten med riktig foring av hardarbeidende hunder og hvordan en boltpistol virker (i tilfelle man kommer over hardt skadde dyr, som må avlives der og da). Nyttig info å få med seg. Det er en fin gjeng med gode hundeførere som nå er godkjente her i området, og vi fortsetter å trene sammen for å utvikle oss videre. Bare for at vi nå er godkjent, så betyr det jo ikke at vi er ferdig utlært. Vi har jo egentlig akkurat begynt på vår sti som kadaversøksekvipasje, og for å bli skikkelig gode så trenger vi (som i alt annet) masse mengde trening. I all slags vær, terreng og med kadaver i ulik stadium av forråttelse osv. Men det er gøy å få bruke hunden til det som de er aller best på – nemmelig å få brukt nesen! Så er det opp til meg gå bli så rutinert at jeg klarer å se hva det er hun har i nesen – hvis det er levende dyr eller hvis det faktisk er kadaver. Vi går jo også spor og trener jakt, slik at det er jo flere ting hun er trent på når vi er i skogen. I jakten så er hun helt naken, i spor så har hun sele og sporline på seg, og under kadaversøk så har hun dekken + sporline i halsbåndet, slik at etterhvert som vi har fått jobbet mer så blir hun nok og sikrere på hva hun skal gjøre bare pga ‘arbeidsverktøyene’ vi bruker i de ulike tingene. Moro moro!! 🙂